Ma kaptam a levelet, mely szerint az OTP felülvizsgálati kérelmét elutasította a Kúria. Ez nagyon fontos fejlemény.

Elég nagy kuszaság van lakossági, médiumi, érdekvédelmi, politikusi fejekben egyaránt, devizahiteles ügyben. Az enyémben is, de más jellegű. Megpróbálom mindenki számára érthető formában -ha úgy tetszik szájbarágós módon- leírni, mi is történt. A keresetben próbáltam nagyon egyszerű dolgot kérni a bíróságtól, de azt végletekig körülbástyázni érvekkel, jogszabályokkal, bizonyítékokkal. Kérésem az volt, érvénytelenítsék a szerződés egyoldalú kamatemelésekre jogot adó oklistát azért, mert nem felel meg a jogszabályi követelményeknek és tisztességtelen. Semmi több. Nem szerettem volna a teljes szerződést érvényteleníttetni, nem vitattam az árfolyamkockázatot, nem kötöttem bele az árfolyamrésbe stb. Csak a kamat.

Azért a kamat, mert

  • így áll a szerződés és nem keletkezik pernyertesség esetén azonnali visszafizetési kötelezettségünk,
  • mert ez érdemben csökkentheti a hitel törlesztőrészleteit,
  • és mert ez jogos, megállja a helyét egy bíróságon.

Vegytiszta logika és betonbiztos jogszabályi háttér. Egyik bírót sem érdekli a mellébeszélés, vagdalózás és az igazság sem. A túlbonyolított dolgokat pedig a legjobb szándék esetén sem értik. 

A fenti logikának az lett a következménye, hogy a perérték a szerződés aláírásától, a kereset beadásáig felszámított tisztességtelenül magas kamat és a tisztességesen felszámolható kamat közötti összeg lett. Nem a teljes tartozás. Ez az összeg három millió forint alatt van, így a Kúria hivatalból elutasította a bank kérelmét, mert nem állnak fent a jogszabályi feltételek egy felülvizsgálathoz. Győztünk tehát. Jogerős a Szegedi Ítélőtábla korábbi ítélete!

Ez egyenlőre annyit jelent, hogy vitán felül igazunk van. Az elszámolás most következik.

Remélem figyelmesen átolvasva mindenkinek érthető lesz. 

Szerző: bántom  2014.06.11. 18:35 Szólj hozzá!

Címkék: bíróság bank hitel ítélet törvény deviza devizahitel felperes végzés ítélőtábla tisztességtelen kúria

A bejegyzés trackback címe:

https://otppertarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr456296055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása