A Szegedi Törvényszék mai napon ismertetett közbenső, nem jogerős

í t é l e t e

megállapítja, hogy semmis az OTP Bank egyoldalú szerződésmódosításokra okot adó összes kikötése. A semmisség oka, hogy jogszabályba ütközik mindegyik. Az indoklás szerint a tisztességtelenség vizsgálatára nem került sor, mert jogszabályba ütközés esetén azt már nem kell vizsgálni, de ha vizsgálta volna, a tisztességtelenség is megállapítható lett volna. Ez jobb, mint amire számítottam.

De.

Ezt még pénzre kell váltani.

Az következik, hogy alacsonyabb kamatokkal újra kell számolni az egész hitelt, a futamidő elejétől kezdve. Nem egyszerű feladat és nem hiszem, hogy ezt sikerül a peren kívül megtenni, így szakértőt kell bevonni a bizonyítási eljárásba. Mit jelent ez a törlesztőrészletekre nézve? Azt, hogy a kamatok kb. feleződnek és így nagyságrendre annyit kell fizetni, mint korábban a "válság" előtt.

Ez a bankrendszerre nézve több ezer milliárd forint kiesés lesz a futamidő alatt.

Szerintem az OTP részvények árfolyama túlértékelt.

Már az origo.hu is megírta. Ez megtisztelő.

http://www.origo.hu/gazdasag/20130329-ismet-egy-devizahitelesnek-kedvezett-a-birosag.html

http://privatbankar.hu/penzugyek/pert-vesztett-az-otp-egy-devizaadossal-szemben-256488

http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/03/pert-vesztett-az-otp-egy-devizaadossal-szemben.html

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/pert_vesztett_az_otp_a_devizaadossal_szemben.549454.html

http://szeged.hir24.hu/szeged/2013/03/29/pert-vesztett-az-otp-egy-domaszeki-devizaadossal-szemben/~~szeged24

http://www.figyelo.hu/cikkek/386705_pert_vesztett_az_otp_egy_domaszeki_devizaadossal_szemben

http://tozsdeforum.hu/tozsde/pert-vesztett-az-otp/

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=634090

http://www.vg.hu/penzugy/hitel/pert-vesztett-az-otp-egy-devizaadossal-szemben-400698

Itt kicsit belekavarodtak a nevekbe, de nem ez a lényeg:

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/felidoben-egy-null-az-otp-pertarsasag-javara

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/pert_vesztett_az_otp_egy_domaszeki_devizaadossal_szemben/2326456/

http://www.168ora.hu/buxa/pert-vesztett-otp-egy-devizaadossal-szemben-112111.html

http://gazdasagiradio.hu/cikk/88993/

http://hvg.hu/gazdasag/20130329_devizahiteles_per_otp#rss

Videós verzió:

https://www.youtube.com/watch?v=2FJr3dTEHMI

Szerző: bántom  2013.03.29. 17:14 4 komment

Címkék: per bíróság bank hitel otp kamat tárgyalás deviza jelzálog devizahitel törvényszék felperes chf tisztességtelen pertársaság libor

A bejegyzés trackback címe:

https://otppertarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr375182358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xGéza 2013.03.29. 19:21:56

Ha nem volt jogos a kamatemelés, akkor most az eredeti 2,49%-os kamat marad a futamidő végéig? Tehát úgy tekintik, hogy nem változó kamatozású a hitel?

Én ezt csak félsikernek gondolom. Szerintem a kamatnak csökkennie kellett volna a svájci jegybanki alapkamat csökkenésének megfelelően (ahogy egyébként a magyar bankok CHF betéti kamatai is csökkentek).

Ugye ma már pontosan bele kell venni a szerződésbe, hogy hogyan fog változni a kamat (milyen referencia-kamathoz van kötve). A régi szerződésekben ez nem volt ugyan definiálva, de egy CHF alapú hitelnél ez értelemszerűen valamiféle svájci LIBOR (azon lehet vitatkozni, hogy azon belül melyik, de mindegyik csökkent), ami pedig csökkent.

Erre szokták azt mondani a bankok, hogy de az országkockázati felár viszont nőtt. Ez viszont szerintem csak akkor állhatja meg a helyét, ha a bank pontosan beleírta a szerződésbe, hogy milyen refinanszírozás mellett nyújtja a hitelt, és annak milyen esetlegesen megnövekvő felárát kívánja az ügyfélre hárítani. Ennek hiányában az ügyfél abból indult ki, hogy a banknak van elegendő CHF betétje (aminek a kamatszintje szintén követi a LIBOR-t), ha meg nincs, akkor megoldja refinanszírozással, de azt már a saját kockázatára teszi.

Persze ha így számolunk, akkor is megnőtt volna a törlesztőrészlet az árfolyam változása miatt, de azt a kamat változása részben kompenzálná, nem még egy lapáttal rátenne.

bántom 2013.03.30. 12:40:12

@xGéza: Kedves Géza!
Ha úgy van, ahogy gondolod azt tényleg csak félig lenne siker és nem is lennénk túl boldogok. Még nincs kezünkben az írásos ítélet, de amint megkapjuk szeretném azt kiolvasni belőle, hogy nem így van. Ha úgy olvassuk végig a szerződést, hogy kihagyjuk belőle a bíróság által megsemmisített részt, kapunk egy változó kamatozású CHF alapú hitel terméket. Ez az én értelmezésemben azt kell jelentse, hogy a kamat mértékét befolyásolja a CHF alapkamata. Hogy melyik, az nem jelent különösebb eltérést, hiszen együtt mozognak. Az
OTP az 1havi adatokat csatolta korábban, de csak addig amíg azok felfelé mozdultak. Legyen akkor a havi. Ráadásul havi kamatperiódussal, mert a szerződésben nincs időszak meghatározva és a magas kezelési költségbe bele kell férnie, hogy havonta megnézik a CHF Libor aktuális mértékét.

bántom 2013.03.30. 12:49:39

Szerintem a kamat csökkenése nem csak részben kompenzálja az árfolyam emelkedését. Hasonló nagyságrendű egymással ellentétes hatású változókról van szó. Persze nem lenne baj, ha az euró nem maradna tartósan 300Ft felett.

xGéza 2013.05.24. 07:18:33

Kedves Tamás!

vannak fejlemények? Gondolom, megkaptátok az írásbeli indoklást. Kiderült, hogy hogy fogtok elszámolni a bankkal? Netán fellebbeztek?
süti beállítások módosítása