Szegedi Városi Bíróság 

 

10.P.22.340/2011
Tisztelt Bíróság!

 

A Bán Tamás (6724 Szeged, Csaplár Benedek u. 4. 2. épület I/16) és Bánné Lakatos Judit (6724 Szeged, Csaplár Benedek u. 4. 2. épület I/16 ) felperesek -az OTP Nyrt. (1051 Budapest, Nádor u. 16.) alperes ellen – kártérítés iránti folyamatban lévő perében az alábbiakat kívánjuk előadni:

1. Az OTP Bank Nyrt. 2011. december 20. és 2012 január 2. keltezésű irataival kapcsolatban el szeretnénk mondani, hogy az általunk kifogásolt magas kamatokat a korábban mellékelt „Tájékoztató törlesztőrészlet változásról” elnevezésű dokumentumok alapján az OTP Bank Nyrt. határozta meg és a megnövelt törlesztőrészleteket is ez a cég szedte be tőlünk. Az OTP Nyrt.-vel vagyunk vitában a kamatokat illetően, ezért ezt a céget jelöltük meg, mint alperest. Alperes korábbi levelezésünk során egyszer sem jelezte, hogy panaszunkkal az OTP Jelzálogbank Zrt. lenne illetékes érdemben foglalkozni. Az OTP Bank Nyrt. részéről csatolt „engedményezési nyilatkozat” című dokumentummal korábban nem találkoztunk. A címzés egy korábbi lakhelyünket jelöli. Ennek változásáról a bankot több alkalommal személyesen a fiókban értesítettük. Amennyiben az OTP Bank Nyrt. felelősnek tartja az OTP Jelzálogbank Zrt.-t a magas forrásköltségek miatt és szeretné ennek kártérítési következményeit áthárítani, lehetősége van partnerét perbe hívni.

2. A korábban F/12 alatt mellékelt 11079/Ü/1702/2011/1. ügyszámú közjegyzői okirat szerint alperes 2011. május 26-án azonnali hatállyal felmondta a korábban mellékelt - szintén közjegyzői okiratba foglalt – kölcsönszerződést fizetési kötelezettségünk nem teljesítése miatt. Megítélésünk szerint az eddig megfizetett havi törlesztések elegendőek lettek volna az adott időszakra, korrekt feltételek mellett, ezért igényük a tisztességtelen szerződési feltételek következtében felmerülő összegeknek alperes általi követeléséből adódik.

Saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat, Ptk. 4.§ (4) illetve tisztességtelenségre jogot alapítani érvénytelenség okából nem lehet. Előbb tisztességtelen módon és mértékben megállapítani alperesnek a törlesztő részleteket a folyamatos egyoldalú szerződésmódosítási joggal visszaélve, majd az ilyen felemelt törlesztő részletek nem fizetése miatti azonnali felmondás szintén semmiség következményével jár. Kérjük a tisztelt Bíróságot, kötelezze az OTP Nyrt.-t a szerződés visszaállítására és tisztességek kamatok alkalmazására.


3. Az OTP Bank Nyrt. és közöttünk létrejött kölcsönszerződés tartalma lényegében megegyezik annak a szerződésnek tartalmával, amit az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa az, OBH 2958/2006. számú jelentésében olvasható megállapításait teszi:
Ugyanakkor megállapítottam, hogy a szerződéses feltételek között nem lelhető fel sem azon feltételeknek, körülményeknek a részletes meghatározása, amelyek esetében a hiteldíj megváltoztatható, sem az arról szóló tájékoztatás, hogy ezen körülmények meghatározása nem lehetséges.”
Ez a bank részéről egyoldalú, az ügyfelek számára átláthatatlan és egyúttal jelentősen hátrányos szerződésmódosítási eljárás alkalmas annak megállapítására, hogy a bank szerződéses gyakorlata a jogszabályi rendelkezéseket tartalmilag kijátszva tisztességtelenül befolyásolja a bank ügyfeleinek szerződéskötési szándékát, és ezáltal a jogállamiság elvéből következő jogbiztonság követelménye sérelmét okozza. A tisztességtelenség két fogalmi elemet feltételez: a jóhiszeműség sérelmét és a felek jogaiban, illetve kötelezettségeiben bekövetkező jelentős egyensúlytalanságot. A vizsgált esetekben mindkettő megállapítható.”

Ezek a minden tekintetben megalapozott ténybeli megállapítások irányadók a jelen per tárgyát képező szerződésre is. Ezekre a ténybeli megállapításokra alkalmazva a Ptk. 209. §- ban foglaltakat kimondható, hogy a szerződés egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó II.3.fejezet harmadik bekezdése tisztességtelen.
A Hitelezők jogosultak a hitel ügyleti kamatát, egyéb költségét, és az erre vonatkozó szerződési feltételt egyoldalúan módosítani, ha a bankközi hitelkamatok, vagy a fogyasztói árindex, vagy a jegybanki alapkamat, vagy az állampapírok hozama, vagy a Hitelezők forrás-, valamint hitelszámla vezetési költsége növekszik, vagy a lakossági hitelek kockázati tényezői a Hitelezőre nézve romlanak.

A kamatemelések okainak ilyen módon történő megfogalmazása tisztességtelen. A bank elmulasztotta feltárni a kockázatokat és azok lehetséges következményeit. Ezt alátámasztja a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete is, mely szerint:
A kifejtett elvekkel egyezően tartalmazza a Hpt. 210. §. (3) bekezdése, hogy a kamatot, díjat és egyéb szerződési feltételt csak akkor lehet egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül módosítani, ha a szerződés ezt - külön pontban - a pénzügyi intézmény számára meghatározott feltételek, illetve körülmények esetére egyértelműen lehetővé teszi. Mivel a támadott feltétel azt nem tartalmazza, hogy az alperes mikor, milyen körülmények esetén pontosan mely részben és milyen mértékben jogosult a szerződést módosítani, ezért a feltétel tisztességtelen.”(Pf.I.20.452/2007/3.szám, 10. oldal)

 

 
4. A Legfelsőbb Bíróság által a Csongrád Megyei Főügyészség felperesnek PARTISCUM XI. Takarékszövetkezet alperes elleni általános szerződési feltételek megtámadása iránti peres eljárásban hozott részítélete szerint:
A Hitelintézeti tv. 210. § (3)bekezdése feljogosítja a pénzügyi intézményt meghatározott feltételek betartása mellett a kölcsön/hitelszerződések egyoldalú, az ügyfélre hátrányos módosítására. E jogszabályhely szerint az egyoldalú szerződésmódosítás jogát a hitelező akkor jogosult gyakorolni, ha a módosításra okot adó körülmények tételes és objektív meghatározását a szerződés tartalmazza, valamint a hitelező írásban rögzítette árazási elveit.”

A részítélet rendelkezéseinek megfelelő szerződési feltételek tisztességtelenségére hivatkozunk e perben is azzal, hogy természetesen nem csak az általános szerződési feltételek tisztességtelenségét kérjük e perben vizsgálni, hanem a megkötött kölcsönszerződésekben megfogalmazott mindazokat a szerződési feltételeket is, melyek tartalmuknál fogva megfelelnek a hivatkozott jogerős ítélet megállapításainak.

Szerző: bántom  2012.01.07. 10:34 9 komment

Címkék: per hitel otp kamat kereset beadvány tisztességtelen htp

A bejegyzés trackback címe:

https://otppertarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr573525945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bántom 2012.01.07. 10:56:44

Bocsi a formázásért. Nem tudok többet kihozni belőle. A lényeg a tartalom.

hitelesmagyar.com 2012.01.08. 16:23:01

Szia Tamás!
Jó sok dolgot kellene megbeszélnünk.
1. A felmondás joga: Hogy tudta az OTP Nyrt felmondani a szerződésed, ha egyszer nem vele kötötted? Most akkor kivel állsz jogviszonyban? Mert, ha a Jelzálogcéggel kötötted, akkor csak a Jelzálogcég mondhatja fel. Ha jogellenes a felmondás, akkor...
2. Ha a Jelzálogcéggel vagy jogviszonyban, akkor csak a Jelzálogcég emelhető a kamatat, ha már...

Tehát előszöris tisztázni kellene, hogy ki is a másik fél?

3. Amire a kamatemelések témájában hivatkozol, az meg fog állni, elő tudok ásni neked más LB döntést is, ott is meszelték a bankot régebben...

4. De vannak ennél nagyobb problémák is: A semmisség. Emiatt külön "semmisség megállapitására vonatkozó keresetet" nem kell benyujtanod, a semmisséget a biróságnak hivatalból is észlelnie kell és a szerint dönteni. Ennek jogalapját most nem fejtem ki, de röviden: Hpt. 213/1/b,c,d.

5. Az a csodás 18/99 Korm. rendelet. Ha már átpasszoltak a megyei birósághoz tisztességtelenség miatt :), igazán tehetnél egy szívességet a többi adósnak: lécci hivatkozz erre a Kormányrendeletre. Lényeg a lényeg: tisztességtelen szerződési feltételnek tekinti, ha egyik fél a szerződésben a másikat jogositja annak eldöntésére, hogy a teljesités szerződésszerű-e. Mégis, a Te szerződésedben is lehet és szerintünk van egy olyan szerződési kikötés, mely szerint vita esetén Te elfogadod a Bank kimutatását arról, mennyi is a tartozásod. Az már csak hab a tortán, hogy a hülye közjegyzőnél ez a tisztességtelen szerződési kikötés csont nélkül átment /mint a többi/, szépen közokiratba foglalta. Amiből pedig az következik, hogy a bank fogja megmondani, mennyi is legyen az az öszeg, amit az adóson KÖZVETLENÜL végrehajtanak... amit leirtál...törvénytelenségre jogot alapoznak. Mivel a keresetet az első foku eljárás során bármikor ki lehet egésziteni, lécci egészitsd ki azzal, hogy a biróság ennek a szerződési kikötésnek a tisztességtelenségét is állapitsa meg.
Üdv! Rosa

bántom 2012.01.09. 13:15:29

@hitelesmagyar.com: Szia Rosa
1-2. A Bíróság figyelmen kívül hagyta az OTP védekezését, így szerintem elfogadták a cáfolatomat. Nagyon gyenge próbálkozás volt a bank részéről. Legjobb esetben is annyit értek volna el, hogy másnap kezdtem volna újra az egészet.
3. Szerintem is állnia kell. Ezek elég egyértelmű dolgok. Az említett LB döntések érdekelnének, mert én csap a Partiscumos ügyről tudok.
4. Nem szeretném, ha a Bíróság úgy döntene, hogy semmis a szerződés. Az beláthatatlan következményekkel járna.
5. A rendeletet meg fogom nézni. Én nem találtam a szerződésben olyan pontot ami alapján akármekkora összeget végrehajthatnak rajtam.

hitelesmagyar.com 2012.01.10. 08:01:52

OK. Értem.

A Versenytanács gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősítette az egyik hitelintézet általános szerződési feltételeiben szereplő azon kikötést, amely a kamat változtatására nyújtott lehetőséget a hitelintézet számára a „mindenkori pénzpiaci helyzet változásától függően”. A határozat szerint nem a gazdaságilag indokolt változó kamatra vonatkozó kikötés a jogsértő, hanem a változtatásra okot adó körülmények ilyen bizonytalan tartalmú meghatározása. A hitelintézetnek olyan meghatározási módot kellett volna alkalmaznia, amely alkalmas arra, hogy a hozzá nem értő ügyfél legalább nagyobb biztonsággal tudja figyelemmel kísérni vagy ellenőrizni a hiteldíj módosítását.

A versenyjogi szankcióknál érdekesebb a BH 1995/414.

Az ítélet szigorúbb feltételeket állapít meg, mint a Hpt., a hitelintézeti törvény csak az
egyoldalú módosítás okait követeli a szerződésben rögzíteni, a mértékét nem.

A bíróság megállapította, hogy a szerződés egyoldalú módosítására vonatkozó szerződési kikötés csak akkor nem jelent indokolatlan egyoldalú előnyt, ha a díj egyoldalú emelésének okát, ennek körülményeit és lehetséges mértékét a felek a szerződésben előre rögzítik. Mivel a bank nem határozta meg az emelés lehetséges mértékét, a bíróság szerint a szerződés nem módosult, hanem az eredeti tartalommal maradt érvényben.

hitelesmagyar.com 2012.01.10. 08:06:05

Versenytanács: Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés/Vj-63/1996/

A közösségi jog alapján tisztességtelen, illetve különösen tisztességtelen, hogy

1. Önök elhallgatták előlem, milyen forrásból finanszírozzák ezeket a forintkölcsönöket, nem tájékoztattak arról, hogy a háttérben - piaci előrejelzések alapján - a svájci frank erősödésére ill. néhány deviza /forint, font, kuna…/ gyengülésére számító/spekuláló devizaswap/csere szerződések állnak. Azt hitették el velem, hogy hagyományos refinanszírozással szerzik be a svájci frankot, melynek forrásköltsége elsődlegesen illetőleg meghatározóan a svájci jegybanki alapkamathoz ill. a chf-liborhoz kötött. /”stabil valuta”/ Hát, nem zuhant meg, ez tény. Hivatkozás: 5. cikk 2. bek., 4. bek, 6. cikk. 1. bek, 7. cikk 1-2 bek.
-
2. Önök az egyoldalú alakító joguk gyakorlásának mértékét nem maximálták, így parttalanná, nyílt végűvé tették a szerződést, továbbá számításokkal nem támasztották alá az emelés mértékét, és a mai napig, a forrásköltségeket illetően félrevezető és ellenőrizhetetlen információkat nyújtanak. Hivatkozás: 5. cikk 2. bek., 4. bek, 6. cikk. 1. bek, 7. cikk 1-2 bek.

- A Ptk. a rosszhiszemű, tisztességtelen magatartást védelemben nem részesíti. /4/1 bek./
A parttalanul kikötött, mértéktelenül gyakorolható egyoldalú szerződésmódosítási jog azon túl, hogy tisztességtelen szerződési feltétel, a jogbiztonság alkotmányos alapelvét is sérti. Gyakorlása joggal való visszaélésnek minősül.

hitelesmagyar.com 2012.01.10. 08:09:21

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005. május 11-i 2005/29/EK IRÁNYELVE
a belső piacon az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatairól

5. cikk
A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalma
1. Tilos tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot alkalmazni.
2. A kereskedelmi gyakorlat tisztességtelen, amennyiben:
a./ ellentétes a szakmai gondosság követelményeivel, és
b./ a termékkel kapcsolatban jelentősen torzítja vagy torzíthatja azon átlagfogyasztó gazdasági magatartását, akihez eljut vagy aki a címzettje…
4. Különösen tisztességtelen az a kereskedelmi gyakorlat, amely a 6. és 7. cikkben meghatározott módon megtévesztő.

6. cikk
Megtévesztő tevékenységek
1. Megtévesztőnek minősül a kereskedelmi gyakorlat, amennyiben hamis információt tartalmaz, és ezáltal valótlan vagy bármilyen módon félrevezeti vagy félrevezetheti az átlagfogyasztót, még akkor is, ha az információ az alábbi elemek közül egy vagy több tekintetében tényszerűen helytálló…

7. cikk
Megtévesztő mulasztások
1. Megtévesztőnek minősül az a kereskedelmi gyakorlat, amely a ténybeli körülmények alapján az átlagfogyasztó tájékozott ügyleti döntéséhez szükséges jelentős információkat hagy ki, és ezáltal ténylegesen vagy valószínűsíthetően ahhoz vezet, hogy az átlagfogyasztó olyan ügyleti döntést hoz, amelyet egyébként nem hozott volna.

hitelesmagyar.com 2012.01.10. 08:10:59

A Ptk. 4/1 bek. szerint a polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a
felek a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen
együttműködve kötelesek eljárni.
A Ptk. 5/1 bek. szerint a törvény tiltja a joggal való visszaélést.
A Ptk. 5/2 bek. szerint joggal való visszaélésnek minősül a jog gyakorlása, ha az a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányul, különösen, ha a nemzetgazdaság megkárosítására, személyek jogainak és törvényes érdekeinek csorbítására vagy illetéktelen előnyök szerzésére vezetne.
A polgári jog fenti alapelveit sértő ill. abba ütköző magatartás /tárgyunk szerint: kamatemelés/ polgári jogi védelemre nem tarthat igényt.

hitelesmagyar.com 2012.01.10. 08:12:22

Ami a vonatkozó szakirodalmat illeti: az is erősíti azt az álláspontot, hogy ezeknek az ún. alapos okoknak ellenőrizhetőknek és nem parttalanul megállapítottnak kell lenniük.
Nem tekinthető alapos oknak hitelintézet szubjektív megítélésére bízott körülmény, annak olyan objektív feltételnek kell lennie, amely a másik fél számára is észlelhető és a szolgáltatás-ellenszolgáltatás egyenértékűségének a Ptk.201/1 bek-ben deklarált elvét is figyelembe véve a módosítást indokolttá teszi. A feltételeket a szerződésben olyan módon kell meghatározni, hogy annak alapján mind a módosítás,mind a módosítás terjedelmének indokoltsága megítélhető legyen.

Az alapos okkal történő szerződésmódosítás akkor jogszerű, ha a szerződés azt is meghatározza, hogy a módosításnak mi a lehetséges terjedelme. Ez abból következik, hogy a szerződésmódosítás okának nevesítése behatárolja az ezen okból foganatosítható módosítás mértékének okszerűségét is. Például az infláció vagy a jegybanki alapkamat megváltoztatása esetén könnyen megállapítható az ebből következő szerződésszerű árváltozás mértéke. Az olyan nehezen ellenőrizhető, alaposnak mondott okok esetén, mint a „bank üzletpolitikájának megváltozása” ez szinte lehetetlen.

A bankok a jogszabályi környezetet kijátszva, annak hiányosságait kihasználva tisztességtelenül befolyásolhatják a bank ügyfeleinek szerződéskötési szándékát, és tisztességtelen előnyökhöz juthatnak a feltételek, mindenekelőtt az ár meghatározása kérdésében

Felhasznált irodalom: Hizsák Tamás: Az egyoldalú banki szerződésmódosítási jog kikötésének és alkalmazásának jogi vetületei

hitelesmagyar.com 2012.01.10. 08:28:52

Még két gondolat:

1. Fel kell hivni a biróság figyelmét, hogy mivel az LB évekkel korábban és most is /Partiscum/ hasonló állásponton volt, ha neki esetleg más a véleménye, indokolásában majd térjen ki arra, hogy miért: Mi változott és mikortól változott, ami miatt úgy gondolja, hogy az azonos esetet másképp kell megitélni/elbirálni.

2. pitee.org - Találsz egy keresetlevelet az OTP egyoldalú szerződésmódositása ellen. Jobb, mint az összes, amit eddig láttam, sőt, maga a tökély. A srác /dr. Lázár Dénes/ Veled egyidős, hamar meg fogjátok találni a közös hangot, ha esetleg szükséged lenne rá, nyugodtan irjál neki.
Tudomásunk szerint a közérdekű kereseteket egyszerüen nem akarják kiirni tárgyalásra. /Be van adva, OTP-nek is meg van küldve, jó nagy kuss van.../ A Lázár Dénessel egyszer beszéltem/tünk, egy három tagú társaságról van szó, a másik két tag bankos - ők "súgtak" gondolom.

Idegekkel kell bírnod...
Üdv, Rosa
süti beállítások módosítása